رهایی از افکار منفی
دوستان عزیز سلام. موضوع رهایی از افکار منفی یکی از دغدغه های مهم همه ما در زندگی است. با فصل دوم کتاب شاد بودن در شرایط سخت نوشته اندرو متیوس در خدمت شما هستم. عنوان این فصل پیروزی در برابر بحرانها نام دارد. در این فصل به موضوع مواجه شدن با افکار منفی و ناراحت کننده اشاره شده است. همه ما در زندگی با مسائلی برخورد می کنیم که ما را ناراحت می کند. قرار است در این قسمت با راهکارهایی آشنا شویم که به ما کمک می کند به راحتی تحت تاثیر این موضوعات ناراحت کننده قرار نگیریم و بتوانیم مدت زمان بیشتری خوشحال باشیم و از زندگی لذت ببریم.
فهرست مطالب
Toggleچطور به سرعت از شر افکار منفی خلاص شویم؟
در فصل دوم کتاب شاد بودن در شرایط سخت، اندرو متیوس افکار منفی را به موشهای صحرایی تشبیه می کند. خاصیت این موشها این است که به صورت گروهی فرا می رسند. این افکار منفی در کوتاه ترین فرصت تکثیر و پخش می شوند. گاهی با یک اتفاق کوچک همه گرفتاری ها و مشکلاتتان را به یاد می آورید و شروع به شکایت می کنید.
برای خلاصی از شر افکار منفی یک راه بسیار کاربردی وجود دارد. زمانی که افکار منفی به سراغ شما می آیند لازم است جنبه های مثبت آن اتفاق یا فکر را از خودتان بپرسید. مردم خوشحال عادت دارند که جنبه های مثبت موضوعات را ببینند. نکته مهم دیگر درک این موضوع است که بدانید با این اتفاقات، صبر و شخصیت شما تقویت می شود. در سختی ها است که شما مهارت های روبرو شدن با افراد و موقعیت های مختلف را یاد می گیرید. در این اتفاقات است که شما سپاسگزار می شوید.
این اتفاقات نیستند که باعث مشکل می شوند بلکه نوع احساسات و واکنش ما است که باعث ناراحتی ما می شود.
چرا ما ناراحت می شویم؟
هر کدام از ما برای زندگی قواعد و قوانینی در ذهن خود ساخته ایم و دوست داریم که همه چیز آنطور که می خواهیم پیش برود. مثلاً دوست داریم همه با ما صادق باشند. کارها به موقع انجام شود. اگر به کسی لطف می کنیم از ما قدردانی کند و …. این خواسته ها از نظر ما منطقی و معقول به نظر می رسد. ولی در واقعیت این طور نیست و همه افراد الزاماً مطابق میل و نظر ما عمل نمی کنند. این موضوع یکی از دلایل عمده ناراحتی افراد است.
یک راهکار مناسب برای جلوگیری از بروز این ناراحتی ها این است که از دیگران زیادی توقع نداشته باشیم. از طرف دیگر بهتر است که بر موارد و خواسته هایی تمرکز کنیم که روی آنها کنترل داریم و برای عملی شدن آن نیازمند دیگران نیستیم. همچنین می توانیم با خودمان بگوییم من این مورد را ترجیح می دهم و دوست دارم اما اگر اتفاق دیگری هم افتاد آن را می پذیرم. انعطاف پذیر بودن به ما کمک می کند تا از شرایط ناخواسته ناراحت نشویم و ضمن اینکه دوست داریم اتفاقات خوبی در مسیر ما روی دهد از گزینه های دیگر هم استقبال می کنیم و به آنها روی خوش نشان می دهیم. با انتخاب این روش ما آرامش بیشتری پیدا میکنیم.
روبرو شدن با آسیبهای زندگی به عنوان سیستم هشدار دهنده
در قسمت دیگری از فصل دوم کتاب شاد بودن در شرایط سخت، به کارکرد مهم آسیبها و دردهای زندگی اشاره شده است. معمولاً دردهای فیزیکی ما، نوعی سیستم هشدار دهنده هستند که به ما یادآوری می کنند که لازم است تا در رفتار خود تغییراتی ایجاد کنیم تا گرفتار آسیب های بعدی نشویم. به همین صورت احساسات منفی مانند دلخوری و ناراحتی وقتی زیاد تکرار می شوند این پیام را برای ما دارند که نباید برای شاد بودن خیلی به دیگران تکیه کنیم. یک تاول روی پا به شما هشدار می دهد که باید کفشتان را عوض کنید. به همین شکل دردهای احساسی مانند تاولهای روی ذهن هستند با این پیام که افکارتان نیاز به تغییر دارد.
اهمیت باورها در احساس ناراحتی و شادی
در ادامه موضوع رهایی از افکار منفی، نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشیم این است که چیزی که باعث ناراحتی ما می شود رویدادها و اتفاقات محیط اطراف ما نیست. حتی افکار ما درباره مسائل هم باعث ناراحتی ما نمی شوند. بلکه این باورهای ما درباره درستی افکارمان است که باعث بروز احساس آزردگی در ما می شود.
زمانی که غرق در مشکلات هستیم معمولاً ذهن ما پر از افکار مخرب و منفی می شود. این افکار باعث ایجاد احساسات منفی در ما می شوند و عملکرد صحیح ما را مختل می کنند. در این شرایط پرسیدن چهار سوال می تواند به ما کمک کند تا از بحران خارج شویم.
- آیا افکار {منفی و مخرب} ما در این موقعیت درست هستند؟
- آیا اطمینان داریم که این افکار کاملاً درست هستند؟
- بدون داشتن افکار مخرب چه اتفاقی خواهد افتاد؟
- در برابر این افکار چطور باید عمل کنیم؟
در این زمینه ما باید توانایی تفکیک حقایق و عقاید از یکدیگر را داشته باشیم. مثلاً شاید زنی که همسرش را از دست داده فکر کند که دیگر بدون همسرش هرگز نمی تواند شاد باشد. این فقط یک عقیده است ولی واقعیت نیست. به این دلیل که افراد بسیار زیادی توانسته اند با وجود شرایطی مشابه، شاد باشند و به شیوه های مختلف از زندگی خود لذت ببرند.
آیا واقعاً می خواهید شاد باشید؟
اگر شما واقعاً می خواهید شاد باشید باید شکایت کردن، عصبانی شدن و همه افکار منفی درباره نقصها و مشکلات زندگی را ترک کنید.
در ادامه نکاتی پیشنهاد می شود که به شما برای شاد بودن کمک می کند.
- همیشه درباره چیزهایی فکر کنید که احساس خوبی به شما می دهد.
- درباره چیزهایی صحبت کنید که احساس خوبی به شما می دهد.
- هر روز صبح وقتی که از خواب بیدار می شوید تصمیم بگیرید و انتخاب کنید که شاد باشید. در زمان مواجه شدن با موقعیت های مختلف مدام به خودتان بگویید که “من می خواهم خوشحال باشم“.
همراهان عزیز به پایان فصل دوم کتاب شاد بودن در شرایط سخت رسیدیم. امیدوارم مطالب عنوان شده برای شما مفید واقع شده باشد.