دوستان عزیز سلام .
امیدوارم حالتون خوب باشه .
امروز میخوام مختصری در مورد موضوع خود شناسی بنویسم . موضوعی که با وجود اهمیت زیادش ولی خیلی مورد توجه قرار نگرفته .
اگه نگاه مختصری به جملات مشاهیر مختلف از جمله ،فیلسوفان ، نویسندگان ، شعرا و همچنین ادیان و مکتبهای مختلف داشته باشیم می بینیم که موضوع “خود شناسی“ بحث خیلی با اهمیتی بوده و بسیار زیاد مورد تاکید قرار گرفته است .
حتماً شما هم نقل قولهای زیادی در رابطه با اهمیت شناختن خود شنیدید . مواردی مثل
- هرکس خودش را بشناسد خدای خودش رو هم می شناسد
- روزها فکر من این است و همه شب سخنم // که چرا غافل از احوال دل خویشتنم
زکجا آمده ام آمدنم بهر چه بود؟ // به کجا می روم آخر ننمایی وطنم …..
اگه قرار باشه که نقل قولهایی در رابطه با اهمیت موضوع خود شناسی بیان کنیم مثنوی هفتاد من کاغذ میشه .
علاوه بر اینها ، از لحاظ علمی هم شگفتیهای وجود انسان و خصوصاً مغز و ذهن انسان که به نوعی فرمانروای زندگی ماست از مدتها قبل موضوعی برای شناخت و اکتشافات پزشکی بوده و هست . دانشمندان در حوزه های مختلف مشغول بررسی مغز و سیستم عصبی انسان و کشف پیچیدگی های آن هستند .
همچنین علم روانشناسی هم به شناخت روان آدم و نحوه عملکردش پرداخته و در این زمینه کتابهای متعدد و مکتبهای مختلفی ایجاد شده و هرکدام به نوعی سعی در شناختن وجود خارق العاده آدمی دارند .
اجازه بدید موضوع رو با این سوال از شما شروع کنم که اگه ازتون بپرسم شما کی هستید و قرار باشه پاسخی ۵ دقیقه ای یا یک صفحه ای آماده کنید ، به چه ویژگی هایی از خودتون اشاره میکنید .
۱-ویژگیهای شناسنامه ای مثل سن و جنسیت و محل تولد و …
۲-نقشهایی که به عهده دارید مثل دانش آموز ، دانشجو ، پدر ، مادر ، کارگر ، معلم ،پزشک و …
۳-صفاتی که دارید مثلا صبور، منظم ،با پشتکار ،حساس ، درون گرا ، برون گرا و…
4- شکستها و موفقیتهایی که در طول زندگی داشتید و این قبیل چیزها .
معمولاً تعریف ما از خودمون بیشتر حول همین موارد میگرده ولی باید بدونیم که ما چیزی فراتر از موارد ذکر شده هستیم و باید با دقت بیشتری به شناختن خودمون بپردازیم.
در خود شناسی ، تعریفی که ما از خودمون داریم به نوعی بیانگر هویت ما است و شامل عمیق ترین و با اطمینان ترین باورهایی است که ما نسبت به خودمون داریم . یعنی باورهایی که ما نسبت به خودمون داریم ما رو تعریف می کنه و طرز رفتار و نحوه عملکرد مار رو مشخص میکنه .
لطفا خیلی به این جمله دقت کنید مهمترین نکته ای که در اینجا مطرح شد همین است که “باورهای عمیق و ریشه دار ما نسبت به خودمون هویت مار رو شکل میده و این هویت عملکرد مارو در طول زندگی مشخص میکنه .“
در قسمت بعدی بیشتر در این زمینه با هم صحبت می کنیم .