1-شناخت صدای سالم و صدای منتقد درونی
برای اینکه بتوانیم عزت نفس بالایی داشته باشیم باید اول از بررسی افکارمان شروع کنیم .لازم است به این موضوع توجه داشته باشیم که ما انسانها معمولاً یک گفتگوی درونی با خودمان داریم و در مورد موضوعات مختلف و اتفاقاتی که برایمان می افتد تفسیر و تحلیل کرده و تصمیم گیری می کنیم که چه کاری انجام دهیم . زمانی که عزت نفس ما در سطح پایینی قرار داشته باشد این گفتگو و صدای درونی به شکل منتقدی خود نمایی کرده و شروع به سرزنش کردن ما می کند .
برای اینکه بتوانیم عزت نفس خود را افزایش دهیم نیاز داریم تا با این صدا بیشتر آشنا شویم. یعنی صدای منتقد درونی خودمان که در موقعیت های مخلتف مشغول انتقاد کردن و آسیب زدن به ما هست را بشناسیم . همچنین صدای دیگری را که به ما توانایی واقع بینانه فکر کردن را می دهد نیز تشخیص دهیم .
زمانی که فرد در یک موقعیت ناخوشایند قرار می گیرد معمولاً منتقد درونی فعال می شود و شروع به حمله و سرزنش کردن می کند مثلاً زمانی که فرد با کسی قرار دارد و او سر قرار نمی آید منتقد درونی این فکر را القا می کند که حتماً من آنقدر ارزش نداشتم که برایم وقت بگذارد و از این قبیل تصورات منفی و تخریب کننده .
فردی که دارای عزت نفس پایین است باید به این نکته توجه کند که می تواند به جای بها دادن به آنچه منتقد درونی می گوید ، به صدای سالم درون خود گوش کند مثلاً به جای درگیر شدن در افکار منفی و ناراحت کننده با طرف مقابل تماس بگیرد و دلیل کار او را جویا شود .
2- خود پذیری :
یکی دیگر از نکات مهمی که جهت افزایش عزت نفس باید مورد توجه قرار گیرد این است که خودمان را همان طور که هستیم بپذیریم و با دید غیر انتقادی به خودمان نگاه کنیم .
ما انسانها بدون توجه به دستاوردهایی که داریم و موقعیتهایی که داریم ارزشمند و قابل احترام هستیم و هیچ گاه نباید چیزی خارج از ما به عنوان ملاک ارزشمندی ما باشد . یادمان باشد هیچ انسانی کامل نیست و همه افراد به اندازه ای دارای نقاط ضعف و قوت هستند و قرار نیست ما خودمان را بادیگران مقایسه کنیم چرا که شرایط افراد با یکدیگر متفاوت است .
3- یاد گیری مهارت ها :
نکته مهم دیگری که می تواند در این زمینه کمک کننده باشد این است که سعی کنیم مهارت هایی را در خودمان پرورش دهیم چرا که یاد گیری مهارت های مختلف می تواند جنبه موثر بودن و شایستگی و کارآمدی را در ما افزایش دهد و از این طرق باعث تقویت عزت نفس در ما گردد .
4- مواجه شدن با اشتباهات :
یکی دیگر از مشکلات عزت نفس پایین این است که باعث می شود ما نسبت به اشتباهاتی که داشته ایم واکنش بدی نشان دهیم و خود را سرزنش کنیم . برای اینکه دیدگاه بهتری در این موضوع داشته باشیم باید این نکته را به خاطر بسپاریم که معمولاً اشتباه مربوط به زمانی که ما عمل خاصی را انجام می دهیم نیست بلکه مربوط به ارزیابی آن موقعیت در زمان دیگری است که ما نسبت به رفتار خود آگاهی بیشتری پیدا کرده ایم .
مثلاً فرض کنید شما معامله ای انجام دادید با این اطمینان که کار درستی بوده ولی بعداً با بررسی بیشتر متوجه می شوید که اشتباهی انجام داده اید . نکته این جاست که در زمان تصمیم گیری معمولاً افراد با میزانی از آگاهی کاری را انجام داده اند و بر اساس آگاهی در آن لحظه درست اقدام کرده اند ولی بعداً با بررسی بیشتر متوجه اشتباه شده اند .
وقتی به موضوع از این زاویه نگاه کنیم دیگر خودمان را سرزنش نمی کنیم و می توانیم از اشتباهات درس بگیریم و با کسب تجربه در آینده عملکرد بهتری داشته باشیم و از تکرار اشتباه جلوگیری کنیم .
5-رفتار های مثبت و موفقیت های خود را مورد توجه قرار دهیم .
برای تقویت عزت نفس یکی دیگر از کارهایی که میتوان انجام داد این است که به عملکرد و رفتارهای مثبت خود بیشتر توجه کنیم و هرگاه کار مثبتی انجام دادیم خودمان را تشویق کنیم تا احساس ارزشمندی ما با این کار تقویت شود .
با تشکر از بابت مطالعه این مقاله لازم است به این نکته اشاره کنم اگر تمایل دارید در این زمینه اطلاعات کاربردی و مفید بیشتری داشته باشید می توانید از دوره صوتی رایگان پروش عزت نفس که به همین منظور تهیه شده استفاده نمایید .