خلاصه کتاب اثر مرکب ؛فصل سوم -عادتها
دارن هاردی در ابتدای فصل سوم کتاب اثر مرکب به نیروی باورها اشاره میکند و از قول ارسطو نقل میکند که « ما تکرار همان چیزهایی هستیم که انجام میدهیم .» مطالعات نشان میدهد که 95 درصد دستاوردهای ما یعنی چیزی که احساس میکنید ، فکر میکنید ، انجام میدهید و به دست میآورید ، نتیجه عادتهایتان است .
فهرست مطالب
Toggleدر این قسمت نکته مهمی وجود دارد اینکه انسان در ابتدا بدون عادت خاصی متولد میشود و در طول زمان پاسخهای شرطی را یاد میگیرد که در بیشتر مواقع ما را بهعکس العمل های خودکار سوق میدهد .
در زندگی روزمره این مدل خودکار بودن مزیتهایی دارد چراکه باعث میشود انرژی خودآگاه کمتری مصرف کنیم و مجبور نباشیم به همه مسائلی که با آنها درگیر هستیم بهطورجدی فکر کنیم .
بسیاری از کارهایی که انجام میدهیم بر اساس همین عادتهای ناخودآگاه انجام میشود مثلاً رانندگی ، بستن کمربند ایمنی، رفتن از خانه به محل کار ، درست کردن صبحانه و….
عادتها میتوانند مفید باشند اما تا زمانی که عادتهای مثبتی باشند . دارن به این نکته مهم تأکید میکند که همه افراد موفق این ویژگی یکسان را دارند که عادتهای خوبی دارند و برنامه روزانه آنها پر از رفتارهای خوب است که موفقیتشان را از دیگران متمایز میکند. افراد موفق الزاماً از دیگران باهوشتر و بااستعدادتر نیستند بلکه عادتهایشان را در مسیر آگاهی ، دانایی ، رقابت ، توانایی و آمادگی بیشتر پرورش میدهند .
دام لذتهای آنی
دارن هاردی در ادامه فصل سوم کتاب اثر مرکب یکی از مهمترین علتهای وابستگی به عادتهای بد را جستجوی لذت طلبی فوری میداند. او اشاره میکند اگر ما با یک پک زدن به سیگار شبیه مرد 85 سالهای شویم دیگر سراغ سیگار نمیرویم .
اگر با خوردن یکلقمه از همبرگر دچار درد قلب بشویم از خوردن ادامه آن صرفنظر میکنیم مشکل اینجاست که ما در مورد بسیاری از رفتارهای بد پیامدهای فوری آنها را نمیبینیم و فقط لذتهای زودگذر آنها را احساس میکنیم .اما تکرار همین رفتارهای ساده و ظاهراً بیاهمیت میتواند تغییرات قابلتوجهی در زندگی ما ایجاد کند .
دارن هاردی برای توجه به قدرت عادتها و رفتارهای کوچک از مثال حرکت هواپیما استفاده میکند به این صورت که اگر دماغه حرکت هواپیما در ابتدای مسیر لسآنجلس به نیویورک به میزان یک درصد منحرف شود . در پایان انحرافی بهاندازه 150 مایل ( 241 کیلومتر ) از مقصد خواهد داشت . برای رسیدن به اهداف و حرکت در مسیر آنها به این نیاز داریم تا با عادتهای بد خود مقابله کنیم
برای از بین بردن عادتهای بد به چیزی فراتر از اراده نیاز داریم و آن نیروی چرایی است این نیرو انجام هر کاری را ممکن میکند .گاهی اتفاق میافتد که ما قصد داریم عادت جدیدی در خود ایجاد کنیم ، مثلاً کاهش وزن داشته باشیم و برای مدتی هم این کار را انجام میدهیم اما بعد از مدتی دچار افت انگیزه میشویم و از ادامه این کار صرفنظر میکنیم .
فرمولی که دارن هاردی در فصل سوم کتاب اثر مرکب برای حفظ انگیزه در مسیر انجام فعالیتهای مرتبط با تغییر عادتها دارد استفاده از نیروی چرایی است .
اگر انسان برای انجام کارهای خود چرایی قوی داشته باشد دیگر چگونه ها بی معنا می شوند و انجام هر کاری ممکن میشود .
فرض کنید از شما بخواهند روی یک تخته چوب با عرض بیست و پنج سانت و طول 3 متر راه بروید و در پایان بیست دلار ( با قیمت دلار یازده هزار تومانی معادل دویست و ده هزار تومان) دریافت کنید . خوب البته که ساده به نظر می رسد .
حالا اگر قرار باشد تا این تخته را بالای یک ساختمان صد طبقه قرار دهند و از آن عبور کنید و همان پول را بگیرید آیا باز هم این کار را میکنید ؟ قاعدتاً خیر . اما حالا شرایطی را در نظر بگیرید که در آن ساختمان یکی از عزیزترین افراد زندگی شما در میان آتش گرفتار شده و نیازمند کمک شما است . در این حالت دیگر افراد نیاز به دلیل دیگری برای عبور از این تخته ندارند زیرا انگیزه و چرایی آنها برای انجام این کار فرق کرده است و دیگر پای پل وسط نیست و موضوع جان یک انسان است .
دارن هاردی در ادامه فصل سوم کتاب اثر مرکب توصیه میکند برای اینکه انگیزه بالایی برای انجام اقدامات داشته باشیم بهتر است انگیزه های خود را فراتر از امور مادی در نظر بگیریم و آن ها را با ارزشهای درونی خودمان پیوند بدهیم . ارزشهایی که مشخص می کنند ما چه کسی هستیم و برای چه به دنیا آمده ایم . شناختن ارزش های اصلی به ما کمک میکند تا بهتر تصمیم گیری کنیم .
اهداف
در قسمت بعدی فصل سوم کتاب اثر مرکب دارن هادری به این موضوع مهم می پردازد که برای اینکه بتوانید از نیروی اثر مرکب استفاده کنید باید بدانید کجا می خواهید بروید و چه اهداف و آرزوهایی را دنبال میکنید؟
«هر آنچه به وضوح تصور کنید ، مشتاقانه آرزو کنید ، خالصانه به آن اعتقاد دارید و با شور و شوق بر اساس آن عمل کنید باید اتفاق بیفتد .»
در زمینه اهداف کار مهمی که باید صورت گیرد اولویت بندی آنها است زیرا زمانی که ما به طور مشخص و روشن می دانیم که چه می خواهیم ذهن ما شروع به جستجوی آنها میکند . هر چیزی که ما به آن فکر میکنیم بدون توجه به همه افکار اتفاقی 99 درصد فضای ذهن ما را میگیرد و موجب تمرکز ذهن ما میشود .
به چه فردی تبدیل شویم ؟
نکته مهمی که در راستای رسیدن به اهداف و قبل از آن باید مورد توجه قرار داد این است که ما برای رسیدن به اهدافمان باید به چه کسی تبدیل شویم ؟به قول جیم ران : برای اینکه ثروت بیشتری به دست بیاوری، باید بیشتر خود را به فردی ثروتمند تبدیل کنی . یعنی خصوصیات لازم را در خودمان پرورش دهیم تا آمادگی و شایستگی لازم برای تحقق این هدف را داشته باشیم .
مطالعه مقاله قدرت هنوز ؛ باور به اینکه شما می توانید
مانعی که بین شما و اهدافتان است ،رفتار شما است . موضوع مهم آگاهی از رفتارهایمان است . با دقت به رفتارهای خود می توانیم بفهمیم کدام رفتارهای ما به ما کمک میکند به اهداف خود برسیم و کدام رفتارها مسیر ما به سمت اهدافمان را مسدود میکند.
5 روش برای از بین بردن عادت های بد :
در این قسمت دارن هاردی به پنج مورد که به ما کمک میکند تا عادت های بد را از بین ببریم اشاره میکند .
1- محرک هایتان را شناسایی کنید :
یعنی ببینیم عادتهای بد ما چگونه تحریک می شوند؟ با چه کسی؟ چرا؟ کجا ؟ چه زمانی ؟ و … باید دقت کنیم که عادتهای ما تحت چه شرایطی ایجاد می شوند و چگونه قدرت می گیرند و نسبت به این موضوع آگاهی پیدا کنیم .
2-خانه تکانی :
در این قسمت باید هر نشانه و نمادی که ما را به سمت عادت های بد سوق میدهد از خود دورکنیم و در این کار حتما ًجدیت داشته باشیم .
3-جایگزین کنید :
یعنی در ادامه باید ببینیم چه چیزهایی را می توانیم به جای حذف، جایگزین کنیم .
4-آرام شروع کنید :
برای ترک عادت های قدیمی و ریشه دار بهتر است کم کم و آهسته قدم برداشت به این دلیل که آن عادت ها درطول سالها نهادینه شده و درما ریشه گرفته اند.
5-بپرید( به سرعت اقدام به ترک کنید . )
دارن هادردی در این مورد اینطور عمل میکند که وقتی قرار است عادتهای بد را از خانه ریشه کن کند، آهسته پیش می رود ولی زمانی که می خواهد در زندگی حرفه ای و شغلی تغییری ایجاد کند، این کار را با سرعت انجام میدهد
_شش تکنیک برای ایجاد عادت های خوب
عادت های جدید باید با سبک زندگی تان مطابقت داشته باشند:
یعنی برنامه ها وفعالیتهایی را انتخاب کنیم که شیوه زندگی ما را خیلی تغییر ندهد و زحمت اضافه ایجاد نکند .
به اضافه کردن فکر کنید نه کم کردن :
یعنی تغییر عادت را به معنای حذف کردن چیزی در زندگی برای خود معنی نکنیم، بلکه به عنوان جایگزین کردن یک چیز به آن نگاه کنیم و در عمل هم همین کار را انجام دهیم تا برای مغز ما این کار معنای محرومیت نداشته باشد و انجام تغییرات برای ما خوشایند باشد .
مسئولیت پذیری خود را به همه نشان دهید :
زمانی که دیگران را از قصد خود برای تغییر عادتها آگاه میکنید، بیشتر خود را ملزم به اجرای آن می دانید و در انجام کارها نیز جدیت بیشتری خواهید داشت.
پیدا کردن یک همراه موفق :
کسی را داشته باشید که بتواند در مسیر تغییر، شما را همراهی کند تا عادتهای جدید را در خود نهادینه کنید و شما را مسئولیت پذیر نگه دارد .
رقابت همراه بارفاقت :
رقابت های کوچک دوستانه باعث میشود تا انجام تغییرات و ایجاد عادت های جدید همراه باشادی و نشاط باشد .
6-باید برای خود پاداش هایی روزانه ، هفتگی و ماهانه تعیین کنید:
برای اینکه از خودتان بابت چسبیدن به عادت های جدید قدردانی کنید . زیرا ایجاد تغییرات جدید بدون هیچ گونه تفریح و سرگرمی ای خوشایند نیست .
یک نکته مهم اینکه تغییر سخت است و به همین دلیل خیلی از افراد تمایلی به ایجاد تغییرات ندارند و اگر تغییر راحت بود برتر بون نسبت به دیگران خیلی سخت میشد .
مارتین لوترکینگ میگوید : معیار شناخت یک مرد، میزان آسودگی و راحتی اش نیست بلکه جایش در چالش ها است »
زمانی که با وجود دشواری ، طاقت فرسایی و مشقت ، انجام دادن کاری را ادامه میدهید ، آن موقع است که بهبود مورد نظرتان را کسب میکنید.
خلق عادت های جدید و ایجاد مسیر های عصبی در ذهن زمان خواهد برد . اگر از مسیر منحرف شدید، خود را خطاکار فرض نکنید و خود را مجدداً به مسیر باز گردانید و همه تلاش ، تعهد و اصرار و تلاشتان را به کار بگیرید .
با تشکر از شما بابت مطالعه مقاله خلاصه فصل سوم کتاب اثر مرکب در ادامه می تونید خلاصه سایر قسمت های این کتاب را مطالعه نمایید.
این پست دارای 3 نظر است
Pingback: فصل چهار كتاب اثر مركب - محمد برخورداری
عالی
سلام. ممونم. خوشحالم که مفید بوده