5 نکته مهم و اساسی فرزند پروري در نظریه انتخاب ویلیام گلاسر

5 نکته مهم فرزند پروری

5 نکته مهم و اساسی فرزند پروري در نظریه انتخاب ویلیام گلاسر

چکیده مقاله :

در این مقاله با نگاهی به کتاب نظریه انتخاب ویلیام گلاسر به 5 نکته مهمی اشاره می شود که در بهبود فرزند پروری می تواند راهنمای والدین باشد 

بسياري از والديني كه دغدغه فرزند پروری موفق و تربيت درست  فرزندان خود را دارند  مي خواهند بدانند كه بايد چه رفتارهايي با فرزندان خود داشته باشند تا از  بتوانند  فرزنداني شاد و موفق داشته باشند .

واقعيت اين است كه نمي توان براي همه  نسخه يكساني پيچيد و جزئياتي را مشخص كرد كه همه آن را رعايت كنند . اما مي توان اصول كلي را مد نظر قرار داد كه توجه كردن به آن مي تواند تا حدود زيادي به والدين كمك كند تا  در تربيت فرزندان خود بهتر عمل كنند .

در اين مقاله به توصيه هايي كه ويليام گلاسر در كتاب نظريه انتخاب براي بهبود فرزند پروري  ارائه كرده  اشاره مي شود.

ويليام گلاسر در نظريه انتخاب  اين ايده را مطرح مي كند كه يكي از برزگترين  مشكلاتي كه انسان ها در عصر حاضر دارند  نارضايتي از روابط است .

يعني آدمها از روابطي كه با ديگران دارند رضايت ندارند به اين دليل كه در بيشتر اين روابط نوعي زور ، اجبار و كنترل وجود دارد به اين صورت كه يا ما  ديگران را مجبور مي كنيم به انجام كاري كه آنها دوست ندارند ( مثل همسري كه طرف مقابل را مجبور مي كند علي رغم ميلي باطني در يك مهاني حاضر شود ).

يا ديگران ما را مجبور به انجام كاري ميكنند كه ما دوست نداريم ( مانند كارفرمايي كه كارمند خود را مجبور مي كند ساعات بيشتري براي انجام كارهاي عقب مانده در شركت بماند) و يا اينكه مثل رابطه  پدر و مادر ها و فرزندان ، ‌والدين فرزندان خود را مجبور مي كنند به انجام كاري كه آنها تمايلي براي انجام دادنش ندارند . ( مثل پوشيدن يك لباس بدون علاقه به آن )‌

گلاسر به ما ياد آوري ميكند كه تنها چيزي كه در كنترل  و اختيار ما است فقط رفتار خودمان است و ما در يك رابطه نمي توانيم ديگران را ( همسر ، فرزند ،‌همكار ) را مجبور كنيم كه بر خلاف ميل خودشان و صرفاً طبق نظر ما رفتار كنند و اگر كسي را مجبور كنيم كه بر خلاف ميل خود رفتار كند ، تا زماني اين كار نتيجه مي دهد كه زور و اجبار در كار باشد و به محض از بين رفتن زور و كنترل، كسي حاضر نيست خود را تسليم خواسته ما كند .

در واقع  كاري كه ما هميشه انجام مي دهيم اين است كه با رفتار، گفتار و عملکرد خود تنها  به ديگران اطلاعات مي دهيم و اين تفسير و قضاوت ديگران است كه اهميت بيشتري دارد و نه  درخواست هاي ما .

يعني به عنوان يك پدرو مادر ما بايد به اين نكته توجه داشته باشيم كه ما با دادن اطلاعات به ديگران  در قالب رفتارها و گفتارهايي كه داريم ، گزينه  هايي را در اختيار آنها قرار مي دهيم كه واكنش آنها را مشخص مي كند .

در ارتباط با فرزند پروري رعايت چند اصل زير مي تواند به  ما كمك كند تا روشهاي بهتري براي هدايت و راهنمايي فرزندانمان در پيش بگيريم.

 پايه اصول فرزند پروي مبتني بر دو چيز است

عشق زياد و تنبيه نكردن

اصول فرزند پروری

نکته اول :عشق بدون شرط به فرزندان

يكي از مهمترين مواردي كه هر پدر و مادري در خصوص فرزند پروری بايد به آن توجه داشته باشد اين است كه به فرزندانمان اين اطمينان خاطر را بدهيم كه در همه حال آنها را دوست داريم  و عشق و علاقه ما به آنها وابسته به اين نيست كه حتماً آن طوري كه  ما دوست داريم رفتار كنند .

 

مطالعه مقاله فرمول جادویی ایجاد روابط عاشقانه در زندگی 

 

بهترين راه براي نشان دادن عشق مان به فرزندانمان اين است كه هميشه آماده گفتگو وگوش دادن به حرف آنها باشيم و فقط دنبال اين نباشيم كه خواسته هاي خود را به حق بدانيم  و بر آن اصرار كنيم.

براي برخي والدين گفتگو كردن با بچه ها كار سختي است و آنها فكر مي كنند و تصور مي كنند كه اين كار باعث مي شود فرزندانشان حرمت آنها را حفظ نكنند اما  غافل از اين هستند كه با اين كار به فرزندانشان آموزش گفتگو و مذاكره مي دهند و اين مهارت را در آنها پرورش مي دهند  و از این طریق فرزندان یاد می گیرند تا خواسته های خود را با زبان گفتگو مطرح کنند و گوش شنوایی هم برای درک دیگران داشته باشند .

همچنین زمانی که والدین با وجود اینکه  در موضع توانایی و قدرت هستند ولی از به کار بردن زور برای تحقق خواسته هایشان خودداردی می کنند،  کودکان هم یاد می گیرند  زمانی که نسبت به والدین در موضع قدرت قرار  گرفتند همین رفتار را انجام می دهند .  

نکته دوم: حفظ نزدیکی رابطه

یکی از بدیهی ترین اصول نظریه انتخاب در مورد مهارت فرزند پروری این است که برای داشتن فرزندانی شاد و موفق  و صمیمی نباید کاری کنیم که فاصله بین ما و فرزندانمان زیاد شود. به عبارت دیگر نباید فرزندانمان را تهدید ، تحقیر ، تنبیه و یا تطمیع کنیم.

همچنین در مواردی که با فرزندانتان اختلاف نظر دارید و خود را حق به جانب می دانید قبل از هر اقدام و یا رفتاری از خود سوال کنید که آیا این کار شما را به هم نزدیک می کند و یا باعث دوری شما از فرزندتان  می شود ؟

نکته سوم: برقراری اعتماد

یکی دیگر از موارد مهمی که باید والدین  در ارتباط با موضوع فرزند پروری  مورد توجه داشته باشند این است که اعتماد سازی کنند یعنی اینکه به فرزندان خود بفهمانید که هرکاری کنند ویا هر حرفی بزنند آنها را طرد نخواهید کرد . البته منظور این نیست که در زمینه هایی که  با آنها مخالف هستید هم  از آنها حمایت می کنید.

حمایت کردن و طرد نکردن با همدیگر متفاوت است و بچه ها این تفاوت را متوجه می شوند . در واقع منظور این است که فرزندان متوجه این موضوع شوند که رابطه شما با آنها از هر چیز دیگری ارزش و اهمیت بیشتری دارد و در هر شرایطی والدین آمادگی کمک کردن و راهنمایی آنها را دارند .

فرزند پروری و اعتماد

نکته چهارم : آموزش مسئولیت پذیری به کودکان

والدین باید به فرزندانشان یاد دهند که مسئولیت انتخابهای خود را بر عهده بگیرند البته مسئولیت پذیری به معنای تنبیه نیست .چرا که تقریباً تمام بچه هایی که تنبیه می شوند وقت و انرژی خود را صرف فرار از تنبیه و یا مقاومت در برابر آن می کنند .

 نکته ای که باید مورد توجه قرار داد این است که کودکان باید فقط طعم طبیعی رفتار های خود را بچشند  و نه بیشتر.  مثلا  وقتی در مورد زمان خواب فرزندتان با او بحث می کنید می توانید به او حق انتخاب بدهید یعنی او زمان خوابش را مشخص کند اما این نکته را هم بداند که برای اینکه فردا در مدرسه سرحال باشد نیاز دارد تا خواب کافی داشته باشد.

زمانی که بچه ها مطمئن می شوند که با  آنها دشمنی ندارید بهتر حرف شما را گوش می دهند .  زمانی که والدین در مورد رفتارهایی مثل لباس پوشیدن ، غذا خورد و خوابیدن به بچه ها حق انتخاب می دهند می توانند اثر گذاری بیشتری روی  آنها داشته باشند و فرزندان از این طریق اعتماد بیشتری نسبت به والدین خواهند داشت.

  فرزندان زمانی که به والدین اعتماد داشته باشند بیشتر به حرف ها و توصیه ها ی آنان گوش می دهند چرا که می فهمند توصیه های والدین از ناشی از محبت و دوست داشتن آنها است .

با تشکر از شما بابت مطالعه مقاله 5 نکته مهم و اساسی فرزند پروری در نظریه انتخاب .

منبع : خلاصه شده از کتاب نظریه انتخاب ویلیام گلاسر 

پیشنهاد برای مطالعه

Rate this post
امتیاز شما به این مطلب
5/5

دیدگاهتان را بنویسید